Hirdetés

 

További Információért Kattints A Hírdetésre!


Designed by:
SiteGround web hosting Joomla Templates
Madárvédelem Sárváron PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2013. március 28. csütörtök, 20:29

Az ember egyre több és nagyobb területet szakít ki a természetes ökoszisztémából. Ez a tény manapság nem csak az Amazonas vidékét érintő probléma. A probléma globális. Ugyanúgy jelen van Európában, hazánkban és szűkebb környezetünkben Sárváron is. Ezen tendencia mindenhol más-más okból alakult ki, de az eredmény azonos. Mindegy, hogy a növekvő népesség élelmezése miatt (fejlődő országok), vagy az ipari telepek és lakóépületek térnyerése következtében (fejlett országok), vagy a tűzifa éhség csillapítása végett, de a természetes élőhelyek beszűkülnek.


Számos növény- és állatfaj helyzete lehetetlenül el hazánkban az élettér csökkenése miatt. Az állatfajok két fontos tevékenysége kötődik a természetes élőhelyhez: itt táplálkoznak, és itt szaporodnak. A Sárvári Környezetvédő ésTermészetbarátEgyesület a madárpopuláció csökkenésének megállítását és a biodiverzitás megőrzését tűzte ki célul. Úgy gondoljuk, ha ezen területen sikereket tudnánk elérni, akkor a madárvédelem ernyője alatt más fajok is (ízeltlábúak, kétéltűek, emlősök stb.) nagyobb életteret nyernének.

Tartottunk előadásokat a madárvédelemről a sárvári várban és általános iskolákban is. Barkácsoltunk odúkat és etetőket, mely madárvédelmi eszközök nagyban hozzájárulnak a madárpopuláció növekedésének elősegítésében. Ezek az eszközök kerültek kihelyezésre az iskolák diákjai által is. A minden évben megrendezett Környezetvédelmi napon a lakosság természetbarát közössége fabrikálhatott saját madárvédelmi eszközöket, melyek reményeink szerint kihelyezésre kerültek, és a családi kertek élő díszévé váltak. Valljuk, hogy kis odafigyeléssel a város polgárai is sokat tehetnek az élhetőbb környezetünkért.


A madárvédelmi program keretén belül a sárvári várparkban 10 darab „B” típusú odú került kihelyezésre 2011 őszén. A kihelyezett odúk közül 9 darabban már az első évben sikeres költéseket regisztrálhattunk. Nagy részük széncinege fészek volt. Ebből arra a következtetésre jutottunk, hogy a madarak részéről van igény további költőládák és madárodúk kihelyezésére. Reméljük, hogy ez az igény nem csupán egyoldalú, és az emberek a sárvári lakosok is korunkat meghaladó gondolkodásmódról tesznek tanúságot. Mi, a Sárvári Környezetvédő és Természetbarát Egyesület tagjai szeretnénk az ember <-> madár érdekellentétek békés megoldását véghezvinni. Szeretnénk aktivizálni a lakosságot, hogy a lehetőségeikhez mérten telepítsenek etetőket, itatatókat, odúkat, porfürdőt, mellyel madárbarát kertet hozhatnak létre.


Egyesületünk nem elégszik meg ezen a területen elért sikerekkel, folytatja a kitűzött cél elérését. Következő programunk költőládák kihelyezése lesz a panelépületek tetejére. Tervünk megvalósításához a helyet biztosítja a Nádasdy Lakásszövetkezet, ezért köszönet Tóth János Úrnak, és a lakóközösségeknek.A programunk sikeressége nagyban függ a lakók együttműködésétől, hozzáállásától. Reméljük a Sárváron elindított madárvédelmi program újabb állomása is sikertörténet lesz, akár csak az ezeket megelőzőek. Addig is ne feledjük: Környezetünk védelméért nemcsak a szervezetek tehetnek, hanem az egyénnek is fontos szerepe van!

 

2013. március 09-én kihelyezésre került 8 odú a sárvári panelházak tetejére.

Alkotmány úti házak tetejére

2 db vörös vércse odú

1 db füleskuvik odú

1 db macskabagoly odú

11 emeletes tetejére

 3 db sarlósfecske odú

1 db macskabagoly odú

A fotókat és a cikket készítette: Czibók Tamás

 

Az akciót támogatta: Vörös Tüzép,Vörös és Társa Kft-Sárvár

Dékán és Kiricsi Tüzép -Sárvár

 

Módosítás dátuma: 2013. augusztus 13. kedd, 10:10
 
Sárvári Környezetvédő és Természetbarát Egyesület, Powered by Joomla! and designed by SiteGround web hosting